Vroeger was alles…

Artikel 6 van 6
Vroeger was alles…

Mijn cliënten dragen in levende lijve de geschiedenis van de 20e eeuw met zich mee. Tijdens het werken heb ik dan ook vaak leuke en boeiende gesprekken. Geschiedenisverhalen uit de eerste hand!

Zo was ik eens bij een zeer hoogbejaarde dame die mij vertelde dat er ooit een man voor haar in katzwijm was gevallen. Zij was nog een kind, en deze man zag hoe ze bijna door paard en wagen(!) werd overreden.

Terwijl ze zo vertelde, besefte ik dat in de tijd toen zij nog een kind was, er natuurlijk ook hoogbejaarde mensen waren. Deze ouderen van toen moesten ergens begin 1800 geboren zijn! Wauw! De VOC was net opgeheven, Nederland deed nog aan de verachtelijke slavenhandel, en Napoleon heerste over Europa.

Ik was heel benieuwd wat deze ouderen aan mijn cliënt hadden verteld toen zij nog kind was, over hún kinderjaren.

Dat moest wat zijn! Geschiedenis uit het Napoleon-tijdperk!

Ik stelde haar dus de vraag: `Wat hebben ze u verteld over vroeger?`

‘Nou’, antwoordde ze, ‘ik kan me eigenlijk maar 1 ding herinneren:

Vroeger was alles beter.’

Menu